Friday, April 24, 2009

Fy fan så korkat...

Ibland funderar man på om folk tänker innan de skriver. Barn ska inte cykla på tvåhjuling innan de är fem, sex år. Nä ok. De ska ha trehjuling fram tills dess. Låter ju toppen.

Det är bara det att min dotter var för lång för trehjuling redan när hon fyllde två. Nu är hon snart fyra, och det är skrattretande att ens tänka tanken att klämma ner henne på en trehjuling.

Stödhjul ska de inte heller ha. För oj, då kanske de lutar åt fel håll när de svänger! Ärligt talat, hur många vuxna har inte haft stödhjul som små? Och hur många har idag svårt att luta sig åt rätt håll när de svänger på grund av det? De flesta barn plockar av stödhjulen, lär sig att cykla utan dem och så är det inte mer med det. Att små barn skulle få upp så hög fart att de ramlar om de har stödhjul, ja det är ju ett jätteproblem, värt att gå ut med rikslarm om. De kan ju skrubba ett knä!!!!

Att små barn inte ska cykla i trafik är en sak. Inte förrän man är 14 år är synen, uppfattningsförmågan och omdömet moget att ge sig ut i trafik. Ska man då inte cykla förrän dess? Jo, det ska man. Man ska cykla i miljöer UTAN trafik när man är liten, med lite trafik när man är större osv. Hur sjutton ska man annars lära sig att cykla OCH hantera trafik?

Det intressanta är att det inte är länge sedan Allt om Barn hade den här artikeln. Hur går det ihop?

Å andra sidan brukar Allt om Barns "tips" inte vara av den bästa kvaliteten. Kolla den här tex. där det bland annat står:

18. Leta pyssel på nätet.
I stället för att köpa målarböcker till barnen, skriv ut bilder att fylla i på nätet. Finns i många varianter och blir billigare.

En målarbok kostar 30-40 spänn (det finns tom billigare), för allt mellan 30-100 bilder (eller mer). En svartvit utskrift kostar minimum 20 öre, plus inköp av skrivare och papper. Hur har ni det med matten Allt om Barn? Hur ska familjer tjäna pengar på det? Bara för att det finns på nätet så blir det gratis? Javisst, internet är fantastiskt, men det finns ju gränser. Även om det hade varit så att man tjänade några ören per bild kan jag inte direkt se det som en sparform. Ungarna får måla vansinniga mängder.

Jag förstår varför man inte kan kommentera "artiklar" som den här direkt på sidan.

Och för att återgå till cyklingen... Jodå, vår snart fyraåring kommer att få fortsätta cykla, vad NTF än säger. Tyvärr sjönk organisationen nu som en sten på min förtroendeskala. Vi har just tagit bort stödhjulen och tränar nu med en stödpinne eller vad det nu heter. I en miljö utan trafik. Skrubbar hon sedan några knän och en armbåge kommer vi se det som en del av hennes utveckling.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home